Çin üretimi binek otomobiller için yüzde 40 ilave vergi kararı Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla ilgili yayımlanan Odatv haberinde, yapılan vergi düzenlemesinin Çinli otomotiv firmalarını Türkiye’de üretim yapmaya teşvik için alınmış olabileceğine de işaret edilmişti.
Aradan geçen iki günde Odatv’nin analizi doğrulandı… Ticaret Bakanlığı, kararın yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla alındığını açıklarken Çinli üreticiler üretimi Türkiye’ye kaydırmak istediklerini söyledi.
Chery yetkilileri, alınan vergi kararına saygı duyduklarını ve üretimi Türkiye’ye kaydırmak istediklerini dile getirdi. Chery’den yapılan açıklamada, “En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz” denildi. MG’nin Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv’den yapılan açıklamada ise, MG ile Türkiye’de üretim için niyet mektubu imzalama aşamasına gelindiği bildirildi.
18 ay gibi kısa bir sürede Türkiye otomobil pazarında payını yüzde 9’a çıkaran Çinli otomotiv firmaları 2024’ün ilk 5 ayında yaklaşık 40 bin adet Çinli otomobil sattı. Ocak-Mayıs döneminde, yerli üretim yapan Renault ve Fiat’ın ardından Türkiye’de en çok satış yapan üçüncü otomobil markası olan Chery’nin Türkiye Başkanı Si Fenghuo Türkiye’de üretim için fizibilite çalışması yaptıklarını belirterek, “En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz” dedi.
Bir diğer Çinli üretici SAIC bünyesindeki MG’yi Türkiye’de temsil eden Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin, “MG yönetimi, Avrupa’daki gelişimini devam ettirmek üzere Avrupa’da üretim tesisleri kuracaklarını resmen paylaşmışlardı. Biz, Avrupa’da planlanan tesislerin ilki Türkiye’de olsun diye çalışıyoruz. MG ile geçen hafta niyet mektubu imzalama aşamasına geldik” dedi.
TİCARET BAKANLIĞI: HEDEF YERLİ ÜRETİMİ KORUMAK
Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamayla alınan ek vergi kararının amacı paylaşıldı. Açıklamada, yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunması, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedefleri dikkate alınarak, aynı zamanda yurt içinde yatırım ve üretimi teşvik amacıyla, binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatında ‘İthalat değerinin yüzde 40’ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı uygulanır’ şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.
Çin medyasında çıkan haberlerde ise düzenlemenin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Çin ziyaretinin ardından gelmesi öne çıkartılırken kararın diplomatik bir mesaj olduğu ileri sürüldü.